top of page
  • Geninc

Rob Hoedemakers: Vertrouw op je netwerk om te slagen

Rob Hoedemakers begon in 2019 als Brand Ambassador bij Geninc terwijl hij op zoek was naar een baan die hem echt zou motiveren. Hij vond al snel de motivatie die hij nodig had bij Geninc en begon zich in te spannen om de beste te worden in sales en andere Brand Ambassadors te helpen hetzelfde te bereiken. Sinds 2021 runt hij zijn eigen Geninc franchise in Gent, België.

 

Vertel ons over uw ervaring voordat u Brand Ambassador werd. Hoe ben je Brand Ambassador geworden?


Voordat ik in 2019 bij Geninc begon, was ik fabrieksarbeider. Ik werkte eerst in een siliciumfabriek en daarna in een snoepfabriek, maar ik werd bij allebei ontslagen omdat ik me niet inzette en niet echt alles gaf. Ik kreeg hetzelfde betaald, of ik nu hard werkte of niet, dus ik was niet gemotiveerd.


Ik stuitte op een advertentie van Geninc op Indeed en het zag er anders uit dan andere banen die ik op dat moment kon doen. Ik dacht “waarom zou ik het niet proberen?” en ging aan de slag bij de Antwerpse co-working hub als een onafhankelijke Brand Ambassador.


De belangrijkste reden dat ik ben gebleven is de band die ik vanaf het begin had met Jorik (Jorik Van Rossum, Geninc Franchisenemer in Antwerpen, red.). Ik had het gevoel dat we eigenlijk dezelfde persoon waren en omdat hij zo succesvol was, dacht ik “als hij het kan, kan ik het ook”.

 

Veel mensen zien de Brand Ambassador-ervaring als een manier om Geninc Franchisenemer te worden, maar het is ook zo'n leuke tijd.

 

Hoe was je ervaring als Brand Ambassador? Wat vond je destijds het leukste aan het merkambassadeurschap?


Ik vond mijn ervaring als Brand Ambassador geweldig en ik denk dat dat komt omdat ik het precies deed zoals het hoort: van deur tot deur gaan in het veld, geweldige resultaten behalen, mensen coachen en plezier hebben. Veel mensen zien de Brand Ambassador-ervaring als een manier om Geninc Franchisenemer te worden, maar het is ook zo'n leuke tijd. Ik weet dat ik er echt van genoten heb.


De mentaliteit die ik had toen ik in fabrieken werkte, veranderde totaal toen ik Brand Ambassador werd. Ik dacht altijd dat ik gewoon lui was, maar nu ik weet dat hoe harder ik werk, hoe meer geld ik verdien, motiveert me dat echt.

De eerste paar maanden concentreerde ik me erop zo goed mogelijk te worden in de directe verkoop. Mijn doel was om meer dan €2.000 per maand te verdienen, want op dat moment verdiende mijn moeder ongeveer €2.100 per maand en ik wilde haar laten zien dat school niet alles was en dat hard werken kon lonen. Na drie maanden was ik vrij goed geworden in huis-aan-huisverkoop en had ik mijn financiële doel bereikt - dat was echt een goede mijlpaal.


Toen ik meer ervaring begon op te doen en meer geld begon te verdienen als Brand Ambassador, besloot ik al snel dat ik de verkoopvaardigheden en kennis die ik had opgedaan wilde doorgeven, dus begon ik andere Brand Ambassadors te coachen. Eerlijk gezegd was het coachen heel gemakkelijk omdat ik de business snel begreep en ik wist dat de doorgewinterde franchisenemers zoals Jorik of Hamse (Hamse Abdullahi, Geninc Franchisenemer in Brussel, red.) echt wilden dat ik beter werd. Ik denk dat de gratis coaching die beschikbaar is voor jou een van de beste kanten van Geninc is, je krijgt gratis advies van mensen die al succesvolle franchisenemers zijn geworden.


Wat was je grootste uitdaging toen je Brand Ambassador was?

 

De lockdown vond plaats toen ik mijn Business Case aan het voorbereiden was om Franchisenemer te worden. Omdat we niet van deur tot deur konden verkopen, hadden we de optie om conferentiegesprekken bij te wonen met senior franchisenemers om onze ontwikkeling voort te zetten. Ik kreeg dus al deze opleiding en werkte tegelijkertijd aan mijn Business Case. Destijds vond ik dat erg moeilijk, maar nu ik erop terugkijk, was het een geweldige kans om mezelf bij te scholen en uit te vinden wat ik echt wilde doen.

 

Vertel ons over je reis als franchisenemer - geeft het voldoening? Zijn er prestaties of uitdagingen die jouw ervaring hebben bepaald?


Als nieuwe bedrijfseigenaar en franchisenemer besloot ik mijn kantoor te openen in een gloednieuwe stad en zoals alle nieuwe ondernemers zullen weten, bracht dit veel uitdagingen met zich mee en moest ik er veel werk in stoppen, maar we zijn nu meer dan twee jaar open en floreren. Elke dag brengt iets anders als ik nieuwe Brand Ambassadors ontmoet en degenen die vanaf het begin met mij hebben samengewerkt zie opgroeien en ontwikkelen tot de Geninc Franchisenemers van de toekomst. 

 

Elke dag kom je voor nieuwe uitdagingen en hindernissen te staan en het gaat erom dat je leert hoe je ze het hoofd kunt bieden, ze kunt overwinnen en door kunt gaan.

 

Er is niet één opvallende uitdaging die mij of mijn ervaring heeft bepaald. Elke dag kom je voor nieuwe uitdagingen en hindernissen te staan en het gaat erom dat je leert hoe je die het hoofd moet bieden, ze overwint en doorgaat - om ervoor te zorgen dat ik een goede sfeer en kansen bied aan de Brand Ambassadors die naast mij komen te werken.

 

Heb je naast je werk als Geninc-franchisenemer nog een ander bedrijf of bijbaantje? Hoe krijg je het voor elkaar om beide te doen?

 

In 2023 heb ik een agentschap geopend voor auto- en motorevenementen. Alle evenementen zijn in het weekend, dus ik kan het makkelijk naast mijn Geninc-franchise runnen. Doordeweeks vind ik tijd om telefoontjes en e-mails te beantwoorden en sociale media te beheren. Ik ben al sinds mijn 18e actief in de auto- en motorscene, dus ik ken de gemeenschap vrij goed. Ik kan op anderen vertrouwen en hulp krijgen als dat nodig is.


Deze zomer wil ik ook een tatoeagesalon openen. Ik werk samen met een vriend die me zal helpen het te runnen. Ik word goed ondersteund, dus dat helpt een hoop.

 

Als je een Brand Ambassador bent, moet je veel dingen kunnen. Je leert tegelijkertijd verkopen, coachen, rekruteren, financiën en administratie. Ik denk dat dit het makkelijker maakt om meerdere bedrijven te managen, zolang je het maar binnen de perken houdt.


Ik jaag niets na, maar ik blijf hard werken en de basis goed doen, wat ongetwijfeld zal leiden tot nog meer verbetering en groei.

 

Wat is de volgende stap voor jou? Wat zijn jouw plannen met jouw Geninc franchise?

 

Ik hoop in 2024 een nieuwe Geninc co-working hub te openen in België. Ik ben ook van plan om de Brand Ambassadors die met mij samenwerken in Gent te coachen en te helpen ontwikkelen, omdat sommigen van hen Franchisenemer willen worden.

 

Wat mijn eigen ontwikkeling betreft, ik streef niets na, maar ik zal hard blijven werken en de basis goed blijven doen, wat ongetwijfeld zal leiden tot nog meer verbetering en groei.


Tot slot, wat mijn persoonlijke doelen betreft, ben ik van plan om mijn eerste huis te kopen, waarschijnlijk tegen het einde van dit jaar. Ik heb ruimte nodig om mijn auto's en motoren te stallen... Nu we het er toch over hebben, ik zou dolgraag een Lamborghini willen hebben! Ik ben er nog niet, maar je mag dromen, toch?!

 

Wat zijn volgens jou de beste kwaliteiten om een Brand Ambassador te zijn?

 

Ik zou zeggen: eerlijkheid, volwassenheid, proactiviteit en de wil om te leren.


Je hebt eerlijkheid nodig om je fouten toe te geven. Iedereen maakt fouten, dat is niet erg. Alle Senior Franchisenemers hebben dezelfde fouten gemaakt als jij. Als je open en eerlijk bent, weten ze hoe ze je kunnen helpen.


Ik denk dat je ook volwassen moet zijn om de juiste keuzes te maken. In de eerste drie jaar dat ik franchisenemer was, heb ik een aantal familievakanties en -feesten gemist. Sommige mensen zullen het een opoffering noemen, maar ik denk dat het gewoon een ruil is tussen extra gezinstijd en tijd om je bedrijf op te bouwen, en het is een keuze die je soms moet maken om je doel te bereiken.


Je hebt ook proactiviteit nodig om voortdurend te verbeteren, dingen uit te proberen en oplossingen te vinden nog voordat er problemen ontstaan.

 

Ik denk dat iedereen kan leren verkopen, maar je moet het wel willen.

En tot slot moet je de wil hebben om te leren. Ik denk dat iedereen kan leren verkopen, maar je moet het wel willen. Tijdens mijn eerste week in het veld was ik verschrikkelijk slecht in verkopen. Ik ben niet zo sociaal, ik breng graag tijd alleen door, maar ik had de wil om te leren. Als het mij lukt, kan iedereen het.


Dit zijn vier kwaliteiten die ik echt zoek in Brand Ambassadors. Als ze die hebben, dan geloof ik dat ze een goede werkethiek hebben.

 

Welk advies zou je geven aan iemand die franchisenemer wil worden?


Ten eerste, begrijp de eisen en verwachtingen van de directe verkoopindustrie. Netwerken met huidige Geninc-franchisenemers kan waardevolle inzichten geven in hun ervaringen en de mogelijke uitdagingen waarmee je te maken kunt krijgen. Gezien de aard van directe verkoop zijn je communicatie- en verkoopvaardigheden cruciaal voor succes. Wees tot slot voorbereid op hard werken en toewijding, want het opbouwen van een succesvol direct sales bedrijf kost tijd en moeite.

 

Wat zijn de voordelen van onafhankelijk zijn?

 

Het grootste voordeel is de vrijheid, denk ik. Ik kan mijn tijd indelen zoals ik wil, als ik een dag moet overslaan of de co-working hub een paar uur moet verlaten, dan kan dat. En het grappige is dat ik, ondanks dat ik dat kan doen, eigenlijk nooit een dag oversla.

 

Ik bouw aan mijn eigen toekomst. Dat is een grote motivatie.

 

Ik denk dat dat ook komt omdat al mijn werk nu direct aan mij ten goede komt. Ik bouw aan mijn eigen toekomst. Dat is een grote motivatie.

 

Wat kunnen mensen verwachten van een samenwerking met uw franchise?


Als je ervoor kiest om met mijn franchise samen te werken, verwacht dan een dynamische mix van productiviteit en plezier die de weg vrijmaakt voor succes. Onze coworking space is ontworpen om creativiteit te inspireren en samenwerking te bevorderen, maar het gaat niet alleen om het werk; ik geloof in het inbrengen van plezier in de dagelijkse sleur. Verwacht bovenal een ondersteunende omgeving waar hard werken wordt gevierd, ideeën worden aangemoedigd en contacten worden gelegd.


0 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page